Sök

Många av produkterna i Byon´s sortiment är handgjorda och/eller handblåsta. Det innebär att de kan skilja sig åt i färg, form och struktur och är en del av produktens charm och design. Varje ”piece” är unik och speciell men en personlig karaktär, älskvärd precis som den är.



Produktmaterial i Byon’s sortiment


Glas

Byon använder sig alltid av glas av hög kvalitet. Vanligen tillverkat av så kallat sodaglas, eller silikatglas, som det också heter. I stort sett går alla Byon’s dricksglas att diska i diskmaskin.

Det finns både handblåst glas och vanliga glas i sortimentet. I de glas som tål värme används borosilikatglas. Byon använder även kristallglas i utvalda ljusstakar. Kristallglas är relativt mjukt, och används ofta för föremål med slipade fasetter. 


Keramik

All keramik från Byon håller hög kvalitet, vilken typ av keramik som används till olika produkter väljs utifrån dess design och funktionalitet. De här typerna av keramik hittar du i Byon’s sortiment.


Porslin

Porslin består av kaolin, fältspat och kvarts. Genom att blanda de olika beståndsdelarna på olika sätt kan man skapa material med olika egenskaper och utseende.


Benporslin

Benporslin innehåller förutom porslinets klassiska beståndsdelar även kalciumfosfat. Porslinet har en distinkt vit lyster i grunden, och är väldigt slitstarkt och slagtåligt. Tack vare sin styrka kan man skapa väldigt tunna serviser och materialet är allmänt sett som både klassiskt och exklusivt. Benporslin ligger även något högre i prisklass än annat porslin. I Byon´s sortiment finns detta material i bland annat servis Blackroot samt Asparagus.


Stengods

Stengods är rustikt material som tillverkas av lera och kvarts. Det är i mer poröst an vanligt porslin och är i grunden grått eller brunt, men kan glaseras i olika färger. Materialet bränns vid en väldigt hög temperatur och är vanligtvis ugnssäkert.


Lergods

Lergods är den absolut vanligaste typen av keramisk lera, inte helt olikt stengods. Till skillnad från stengods så bränns lergods på en lägre temperatur, drygt 1000 grader, vilket bidrar till ett rustikt och gediget utseende. Eftersom lergods är väldigt poröst är det lämpligt för att skapa vackra dekorer på, men det måste glaseras för att vara vattentätt. Både Dolomit och terrakotta är olika typer av lergods. Dolomit är mer poröst och skört än både benporslin och stengods.



Textilier

De här typerna av textilier hittar du i Byon’s sortiment.


Bomull

Bomull är ett textilmaterial som kommer från bomullsbusken. Fördelarna med bomull är många och inkluderar bland annat hög slitstyrka, tvätt-tålighet och bra fukt-absorption. Den är även hudvänlig och motståndskraftig mot frätande ämnen. I Byon’s sortiment hittar ni oftast OEKO TEX certifierad ekologisk odlad bomull.


Linne

Linne är en lättskött naturfiber med slitstarka egenskaper och en god förmåga att absorbera och torkar fort. Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin, det skiljer sig från bomullen genom att den är rakare, stelare och glansigare. Smuts lossar lättare på linne än bomull och passar därför att tvättas i lägre temperaturer.


Sammet

Sammet är ett vävt tyg, vars rätsida täcks av en tät, kort lugg. Tekniken för att väva sammet är mer än 800 år gammal. Sammet vävdes troligen i Italien redan på 1200-talet.

I Byon´s sortiment finns sammet tillverkad i både bomull och syntet.


Ull

Ull har goda egenskaper som gör att man inte behöver tvätta den så ofta. Ullen är i sig själv smutsavstötande, detta beror på att ullen innehåller naturliga fetter.


Polyester

Polyester är ett syntetiskt material i form av en plastfiber som är elastiskt och väldigt motståndskraftigt mot olika väder och slitage.


Akryl

Akryl är en syntetfiber. Materialet har utvecklats för att likna ull och används ofta som delkomponent i bland annat filtar.



Metaller

I Byon’s sortiment så finns olika metaller, de fyller olika funktion och skapar också olika uttryck i sin design. 


Rostfritt stål

Rostfritt stål är mycket tåligt, men en allmänt förekommande missuppfattning om rostfritt stål är att det inte rostar överhuvudtaget men det kan det göra i vissa miljöer. Var därför noggrann med att torka materialet torrt efter disk.


Aluminium

Aluminium är en mjuk lättmetall som är silvrig till grå i färgen, har låg vikt, hög styrka samt rostar inte. Den är lätt att sammanfoga och forma, kan vara t e x gjuten, galvad eller hamrad. I Byon´s sortiment hittar du många artiklar i återvunnen aluminium.


Tenn

Tenn är en smidig och formbar metall som utvinns ur mineralet tennsten. Tenn har använts sedan antiken och har spelat stor roll i vår historia.



Träslag

Byon använder sig av olika träslag för olika ändamål i sina produkter. Det handlar både om design och funktion. Dessa träslag finns i Byon’s sortiment.


Acaiaträ

Acaciaträd är ett växtsläkte i familjen ärtväxter. Acacia är ett hårt och tåligt träslag som är väl lämpat för utemöbler. Kallas ibland hardwood.


Mangoträ

Mangoträd är en växtart i familjen sumakväxter. Man hittar den vilda formen i de södra delarna av Asien, men med människans hjälp har den spridit sig till de flesta av världens varma och tropiska regioner. Mangoträ är tåligt med egenskaper som kan liknas vid ekens, men växer mer än dubbelt så snabbt.


Pilträ

Pilträ har mjuka och böjliga grenar som har använts sedan urminnes tider. Det är vanligt i framför allt korgar eller andra möbler där trä behöver flätas ihop.


Ekträ

Ek är ett tungt, hårt och medelsegt träslag. Ek är naturligt hållbart och har stor motståndskraft mot fukt. Mycket utav Byon´s ekträ kommer från certifierat odlat trä.


Plywood

Plywood är en skiva av tunnare korslagda faner som är limmade och pressade med högt tryck under värmebehandling, till en relativt hållfast och formstabil produkt.


Bambu

Bambu är ett mycket bra material både ur hållbarhet och miljöaspekt. Bambu är ett snabbväxande råmaterial som inte kräver konstbevattning eller några bekämpningsmedel och kan växa i näringsfattig jord.


Plast

Plast är ett samlingsnamn för en stor grupp halvsyntetiska eller syntetiska material. Plaster delas upp i två huvudgrupper, termoplaster och härdplaster. Termoplaster är sådana plaster som efter att ha formats kan smältas ner igen och återanvändas. Härdplaster däremot kan inte smältas ner igen efter härdning utan att dess kemiska struktur förstörs. Byon använder sig till viss del av återvunnen plast, vilket är så kallad termoplast.


Polyresin

Polyresin tillverkas utav restmaterial som oftast kommer från keramik och plast och blandas till ett hållbart material.



Sten


Sandsten

Sandsten bildas genom ihop-cementering av sandkorn. Färgen, liksom skiftningarna i stenen, kan variera, men sandsten är vanligtvis grå, beige, gul eller röd och har ofta infällda mönster.

Ta hand om dina Byon-produkter

För att dina Byon-produkter ska hålla länge behöver du ta hand om dem. Vi har samlat lite bra tips och skötselråd.


Tänk på!

- Följ instruktionen kring produkten, diska för hand om det krävs, eller torka av med en fuktig trasa.

- Ta reda på om produkten är food safe om du tänker använda den i köket eller med mat.



Skötselråd för ditt porslin

Tack vare sin täta yta är porslin mycket enkelt att rengöra. Envis smuts kan därför lätt tas bort. Med följande skötselråd förblir ditt porslin vackert under lång tid framöver:

• Se till att dosera diskmedlet korrekt. På så sätt bevaras porslinets glans och kalkfläckar förhindras. För att ta bort kalk kan du använda vinäger blandat med vatten eller citronsaft.

• Te och kaffe kan på lång sikt göra att det uppstår fula ränder på porslinet. För att ta bort denna missfärgning genom att blanda 2-3 matskedar citronsyra med maskindiskmedlet. Är beläggningen hårdare kan du blanda maskindiskmedel och vittvättmedel i hett vatten (1/2 deciliter pulver per liter vatten). Häll i lösningen och låt det stå i ett par timmar, diska och skölj väl.

• Eftersom porslinsytan är hårdare än bestickens metall kan det resultera i bestickmärken på porslinet. Dessa visar sig som grå ränder på glasyren. Dessa kan i många fall putsas bort med universalmedel eller rengöringsmedel för keramikhällar.

• Undvik plötsliga temperaturchocker! En plötslig temperaturskillnad kan skada porslinet. Du bör därför inte skölja heta tallrikar med kallt vatten och du bör undvika att värma kalla tallrikar plötsligt.

• Vill du behålla porslinet i gott skick länge bör du använda skölj- eller spolglansmedel. Det minskar friktionen och du undviker fula repor på dina tallrikar när du staplar dem på varandra och porslinet blir mindre känsligt för metallmärken.

• Tänk på att skölja av ditt porslin direkt efter måltiden då matrester som lämnas kvar på porslinet kan missfärga känslig dekor. Det är extra viktigt när du har ätit mat med starka syror, till exempel äpple och citron.

• Försök att inte skjuta in tallrikarna över varandra när du ställer in dem i köksskåpet – det är den absolut största orsaken till repor i glasyren!

• Värm aldrig ditt porslin i mikrovågsugnen om det är dekorerat med någon form av metall. Metallen kan reagera med att spraka och blixtra.

• Har du fått vidbränd mat på dina ugnssäkra formar så kan du ta bort det genom att blötlägga dem i vatten blandat med lite diskmedel. Efter cirka 30 minuter kan du diska bort resterna. Använd aldrig skurmedel, stålull eller liknande då det repar glasyren och porslinet kan bli slitet och matt.




Skötselråd för andra produkter

- Glas expanderar vid uppvärmning och därför ska glas inte staplas medan de fortfarande är varma efter disken. Då kan de fastna i varandra och gå sönder. Heta glas som tas ur diskmaskinen ska svalna innan de fylls med kallt vatten.


- Placera glas högst upp i korgen i diskmaskinen, och gärna med ett mellanrum så att de inte vidrör varandra under disken.


- Rostfritt stål är tåligt men kan, om man missköter det, även det rosta. Var därför noggrann med att hålla materialet torrt och rent efter disk.


- Diska aldrig en skärbräda i trä i diskmaskinen – det torkar ut den och gör att träet spricker. Miljömärkt diskmedel och vatten räcker bra för daglig rengöring. Kom ihåg att diska skärbrädan direkt efter användning och skölj av med kallt vatten.


Ta hand om dina möbler

Våra möbler är tillverkade av olika material som tex. massivt trä och MDF, stål, glas och textil.

Trä är ett fantastiskt naturmaterial men påverkas av faktorer som fukt, ljus och värme. Även ytbehandlade, målade eller lackade möbler kan påverkas av yttre omständigheter, till exempel kommer trä att krympa i ett torrt klimat och svälla i ett fuktigt klimat.

• Torka omedelbart upp utspilld vätska med en torr trasa, vissa vätskor som kaffe och rött vin kan snabbt missfärga ytan.


• Placera inte möblerna i direkt solljus. Om de skyddas kommer möbeln att behålla sin ursprungliga nyans betydligt längre än om den lämnas oskyddad. Täck dock inte samma område längre än några dagar åt gången.


• Placera inte möbler nära en värmekälla (t.ex. radiatorer).


• Placera inte varma och fuktiga föremål direkt på ytan, såsom tallrikar, glas, muggar, krukor, ljus, blomkrukor, etc.


• Placera inte färgade ljus, tejp eller klistermärken på ytan.


• Skruvar och beslag bör kontrolleras och dras åt vid behov för att bibehålla stabilitet och funktion.

Trots att det massiva träet vi använder torkas och behandlas för att undvika sprickbildning och deformation, som ett naturligt material fortsätter det att absorbera och släppa ut fukt. Den kan alltså krympa och svälla vilket kan resultera i att det uppstår små sprickor, detta är dock inget som påverkar styrkan och anses inte vara en defekt. Här i Skandinavien är vi särskilt drabbade under vintermånaderna, på grund av det torra inomhusklimatet under denna period.